Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı

SINAV KAYGISI Nedir? Sınav Kaygısı Tedavisi? Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir?

Günümüz koşullarında önce iyi bir liseye sonra iyi bir üniversitede iyi bir bölüme girmek zorlaşan hayat koşullarına bağlı olarak daha da önemli hale gelmiştir. Üniversite sonrasında da süreç bitmemekte devamında master, devlette çalışabilmek ve ya bankalarda/ çeşitli kurumlarda çalışabilmek te aynı şekilde zorlaşmıştır. İş hayatının değişmesi, iş koşullarındaki farklılaşmalar, tek bir konuya yönelik uzmanlaşmanın daha da önem kazanması, yabancı dilin ve bilgisayar kullanımının ağırlık kazanması gibi konularda süreci daha da zor bir hale getirmektedir. Ve tüm bu süreçlerin mutlaka uğradığı bir durak var: sınav. İyi bir liseye ya da üniversiteye girmek, yabancı dil ve ya bilgisayar kullanmayı bildiğini kanıtlamak, iyi bir kurumda çalışmaya başlamak, eğitime devam edip uzmanlaşabilmek hep bazı sınavlarda başarılı olabilmekle mümkün.

Ayrıca daha iyi olanaklara sahip olarak daha iyi şartlarda yaşama arzusundaki herkes bu yola çıkmakta, başvuru sayıları her geçen gün artmaktadır. Bu durumda da rekabet koşulları sertleşmektedir.

Bu şartlar altında başarıya yoğun şekilde odaklanmış bireylerde performans kaygısı ortaya çıkmaktadır. Başarısız olamaya yönelik korkuların bulunduğu bu performans kaygısı, sınav kaygısı adı altında günümüzde fazlasıyla yaygınlaşmış durumdadır.

 

Genellikle,

–         Başarısız olacağım,

–         İstediğim gibi olmayacak

–         Ailemin yüzüne nasıl bakarım vb ifadelerle

–         Çok heyecanlanıyorum

–         Bildiğim her şeyi bir anda unutuyorum,

–         Bayılacak gibi oluyorum,

–         Kalbim yerinden çıkacak gibi oluyor, şeklinde duygulanımlar ifade edilmektedir.

Sınav kaygısı, bireyin performansını olumsuz yönde etkilemekte ve başarısına engel olmaktadır. Kaygı düzeyi yükselen birey, kaygısıyla başa çıkamadığı müddetçe bilgisini gösterememektedir.

Bu noktada bireyin yakınlarının tutumları da önem arz etmektedir. Başarısına ve bilgisine güvenmelerinin yanı sıra, başarısızlık ta normalleştirilebilmelidir. Kaygısını ifade etmesine izin vermek, eleştirmeden, anormalleştirmeden paylaşımda bulunabilmek bu süreçte kişiye yoğun şekilde destek olacaktır.

Bireyin kaygısını fark edebilmesi, bu durumu kontrol altına alabilmesi ve bilgisine güvenebilmeyi öğrenmesiyle durum ortadan kalkacak ve performansı yükselecektir.

Aile Danışmanı: Derya Seydioğlu

Uzman Psikolog, Psikolojik Danışmanda ve Aile Danışmanlarından Randevu Almak İçin
Kurumumuz Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına Bağlı
Özel Aile Danışma Merkezidir.